Jakie czynnik wziąć pod uwagę, kiedy planuje się dietę? Na pewno w pierwszej kolejności warto odpowiedzieć sobie na pytania odnośnie celów, jakim zmiana jadłospisu ma służyć. Niektórzy starają się schudnąć, innym na sercu leży wzmocnienie mięśni z uwagi na intensywny trening. Zdarzają się również sytuacje, kiedy człowiek zdaje sobie w końcu sprawę, że zmiana nawyków żywieniowych to podstawa zdrowego trybu życia oraz świetnego samopoczucia. Bez względu na cel, na pewno należy zadbać o przewagę węglowodanów nad innymi składnikami odżywczymi, ponieważ to one stanowią główne źródło energii. Ich zawartość w diecie powinna wynosić około pięćdziesiąt procent. Jeżeli jednak trenuje się intensywnie wówczas wskazane będzie podniesienie tej wartości o mniej więcej dziesięć procent. Podobnie zmienia się procentowy udział tłuszczów w diecie, w zależności o założonych sobie celów. Paradoksalnie osoby pragnące schudnąć powinny jeść ich trochę więcej niż ludzie intensywnie ćwiczący na siłowni. Tym ostatnim przyda się natomiast więcej białek.