Przez wiele minionych pokoleń dieta kojarzona była przede wszystkim z koniecznością w przypadku walki z nadwagą. Odmawianie sobie niektórych posiłków lub całych grup produktów nierzadko prowadziło jednak do poważnych przypadłości i innych schorzeń – diety nie kojarzyły się więc z niczym przyjemnym. Dzisiaj klimat wokół odchudzania się całkowicie się zmienił i o wiele ważniejszy stał się aspekt samopoczucia i zdrowia, a nie atrakcyjnego wyglądu. Oczywiście dla osób, które chcą się odchudzić tylko i wyłącznie dla wyglądu, taka motywacja także gwarantuje niekiedy dojście do celu, ale głodzenie się nie jest absolutnie pochwalane przez żadnego dietetyka czy lekarza. Dieta powinna polegać na zbilansowaniu diety, mądrym łączeniu najbardziej niezbędnych składników odżywczych, regularnym i powolnym jedzeniu nieprzetworzonej żywności. Dlatego tak duży nacisk kładzie się dzisiaj na edukację dzieci i młodzieży, by zrozumiały, jakie są złote zasady racjonalnego żywienia i co należy robić, aby w życiu jak najdłużej cieszyć się witalnością, dobrym samopoczuciem i zdrowiem.