Dieta owocowa polega na jedzeniu tylko owoców, w różnej postaci, zarówno jako świeże jak i lekko przetworzone. Latem, kiedy są one w pełni dojrzałe jada się w całości lub robi sałatki owocowe. Natomiast jesienią i zimą można zrobić różne przetwory, dżemy, soki, a także zupy. Jeśli osoba lubi wszystkie gatunki, wówczas może je ze sobą mieszać, co powoduje lepsze wchłanianie różnych substancji. Owoce są najlepsze, kiedy są hodowane bez żadnych konserwantów ani nawozów. Kupowane w sklepach powinny mieć certyfikaty jakości, ponieważ ma to wpływ na samopoczucie. Tylko osoby zupełnie zdrowe mogą pozwolić sobie na jedzenie samych owoców, ponieważ jest to bardzo lekka dieta. Alergicy, osoby wrażliwe również zmieniają dietę na owocową tym bardziej, że mogą to być suche, soczyste, z pełną ilością błonnika czy też kwaskowate. Owoce powinny być dobrze umyte, obrane jeśli mają skórkę, a także przemyte gorącą wodą aby spłukać resztki substancji konserwujących. Dieta owocowa zaleca również jedzenie owoców w postaci suszonej.