Przez długie lata wśród osób pragnących się odchudzić lub zadbać o swoje zdrowie dominowało przekonanie, że dieta to przede wszystkim ograniczenia i restrykcje. Oczywiście w niektórych przypadkach, jak w rekonwalescencji, chorobie czy alergii, konieczne jest restrykcyjne pomijanie niektórych składników spożywczych czy technik kulinarnych. W większości przypadków jednak człowiek może z powodzeniem korzystać z niemal wszystkich przyjemności, jakie daje kuchnia, o ile umie się spożywać je z należytym umiarem i równoważąc je tymi składnikami, których organizmowi brakuje. Niedobory mikroelementów, witamin czy minerałów, są powszechne w społeczeństwie, które źle się odżywia. Zbilansowana dieta to przede wszystkim sposób na życie, konsekwentne wybieranie takich produktów i technik gotowania, które zagwarantują organizmowi dostawę wszystkich niezbędnych do zdrowego funkcjonowania substancji odżywczych. Troska o jakość kupowanych produktów oraz odpowiednie ich przygotowywanie, zgodnie ze sztuką kulinarną, natychmiast przekłada się na bardziej świadome spożywanie dań, co z kolei wpływa na jakość trawienia.