Zdrowe odżywianie ostatnimi czasy zyskało zwolenników. Nikt już nie wymyka palcami osób, które są na diecie. W mentalności Polaków wreszcie zmieniło się to, że pojawiło się zrozumienie dla ludzi z alergiami. Uczulenie na glutenu to obecnie jedno z najczęstszych bolączek współczesnych. Gluten, czyli białko obecne jest między innymi w produktach pszenicznych, żytnich, jęczmiennych, a także w mleku krowim. Alergicy muszą pozbyć się z diety chleba, a także jogurtów, kefirów, makaronów. Dlatego też coraz częściej na półki w sklepach lądują produkty oznaczone przekreślonym głosem pszenicy. Takie produkty pozbawione są niepożądanego glutenu, a więc osoby uczulone na to białko, mogą spokojnie je spożywać. To wielkie ułatwienie i wygoda dla wielu. Niektórzy nawet nie zdają sobie sprawy, że ich złe samopoczucie po jedzeniu może być wynikiem właśnie uczulenia na glutenu. Dlatego też warto pomyśleć o diecie bezglutenowej, chociażby na próbę. Warto zadbać o swoje zdrowie z każdej strony, nawet jeśli trzeba będzie usunąć z jadłospisu ulubione potrawy.