Jest to substancja obecna w wielu powszechnych suplementach diety. W przybliżeniu można ją scharakteryzować jako alkaloid piperydynowy pieprzu czarnego. Producenci twierdzą, że daje możliwość schudnięcia nawet 5 kilo w przeciągu tygodnia. Wspomaga odchudzanie w sposób taki, iż poprawia strawność i wykorzystanie samego pokarmu. Wzmaga przy tym wchłanianie leków oraz witamin. Jej działanie udowodniono naukowo, gdyż stymuluje enzymy trawienne trzustki i przyspiesza tym przemianę materii, dzięki czemu gubimy kilogramy. Stymuluje przy tym układ odpornościowy i ułatwia trawienie białek. Zwiększa tolerancję organizmu na odżywki mineralno-witaminowe. U zwierząt masa ciała zmieniła się o ok. 7 %. Miały większą odporność na infekcję i ogólnie były zdrowsze, a mięso pochodzące od nich twardsze i bardziej włókniste. Natomiast nam podnosi poziom wydolności fizycznej i psychicznej. Zaleca się ją dawkować w proporcji 5-10 mg 1-2 razy dziennie przez 2/3 miesiące. Następnie zastosować 2-miesięczną przerwę i zacząć ponownie stosować.