Osoby aktywne mogą jeść nieco więcej, ponieważ w trakcie intensywnego i regularnego ruchu spalają dużo kalorii. Jednak oprócz ilości, zwłaszcza w aktywnym trybie życia istotna jest również jakość spożywanego jedzenia oraz jego rodzaj. Nie będzie wielkim odkryciem stwierdzenie, że im produkt bardziej naturalny, tym zdrowszy i w większym stopniu pełnowartościowy. Lepiej zatem kupować proste, nieprzetworzone składniki, a następnie we własnej kuchni zamieniać je na pełnowartościowy, naturalny i zdrowy posiłek. Będąc aktywnym, nie należy zapominać o zapotrzebowaniu na poszczególne składniki odżywcze. Co ciekawe, w wypadku osób aktywnych węglowodany stanowią nieco ponad połowę substancji potrzebnych organizmowi. Prawie jedna trzecia to tłuszcze, a ilość potrzebnego białka waha się w granicach kilkunastu procent. Ważne jednak, by zwracać szczególną uwagę na jakość. Węglowodany powinny być przyjmowane w postaci złożonej, a najzdrowsze są tłuszcze nienasycone. Dostarczają więcej minerałów oraz witamin, są łatwiejsze do przyswojenia i nie zwiększają ryzyka wielu chorób.