Dieta śródziemnomorska uchodzi za jedną z najbardziej popularnych i smacznych. Wiele osób wracających z Włoch lub Francji zaczyna z powodzeniem ją stosować, gdyż jest zdrowa, smaczna, a dodatkowo wpływa na doskonałe modelowanie sylwetki. W diecie śródziemnomorskiej zwraca się szczególną uwagę na świeżość produktów. Najlepiej kupować i jeść te, które są wytwarzane w najbliższej okolicy. Charakterystyczną cechą diety śródziemnomorskiej jest ograniczenie spożycia białka pochodzenia zwierzęcego, główny nacisk stawiając na spożywanie ryb, które dodatkowo zapobiegają chorobom serca. Zamiast tłuszczy pochodzenia zwierzęcego i roślinnego spożywa się duże ilości świeżej oliwy z oliwek. Wszystko jest dobrze przyprawione, co dodatkowo pozytywne wpływa na lepsze trawienie spożywanych produktów. Trzeba unikać smażenia przygotowywanych potraw i odrzucić całkowicie pieczywo, czerwone mięso i słodycze. Można natomiast od czasu do czasu uraczyć się lampką czerwonego wina, co pozytywnie wpłynie na zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej.