To, co jemy i z czym, jemy ma wpływ na nasze życie. D takich wniosków doszli współcześni dietetycy i lekarze. Na początek przyjrzyjmy się tradycyjne herbacie z cytryną, podawanej na przeziębienie. Wiadomo już, że nie powinniśmy plasterków cytryny wkładać do gorącego napoju, bo niszczymy w ten sposób witaminę C. do utraty tej cennej dla organizmu witaminy dochodzi także wówczas, gdy połączymy ogórki z pomidorami. Jeśli chcemy zapobiec ucieczce tej ważnej witaminy, dodajmy kefiru lub pokropmy sałatkę cytryną. Kwaśne środowisko jest korzystne dla tej witaminy. W czasie jednego posiłku nie łączmy ze sobą białka z węglowodanami. Oznacza to, że potrawy mięsne, sery, jajka i mleko nie powinniśmy jeść razem z ziemniakami, kukurydzą i innymi potrawami bogatymi w skrobię. Do tych produktów możemy do woli dodawać surówki warzywne, zioła i oleje. Nie lubią łączenia owoce, które zawsze powinniśmy spożywać osobno, w odstępie ok. 30 min. – godziny od innych posiłków. Osoby zażywające leki, powinny pamiętać, by nie mieszać leków z posiłkami i ciepłymi napojami. Takie zażywanie leków zmniejsza ich skuteczność. Także alkohole to zły pomysł na łączenie np. z grzybami. Zdarzają się takie grzyby, np. czernidlak pospolity, który pod wpływem alkoholu staje się grzybem trującym.