Każda osoba, która ukończyła czterdziesty rok życia musi mieć na uwadze, że od tej pory jej metabolizm znacznie zwolnił, a co za tym idze należy zadbać przede wszystkim o to, aby posiłki były lekkie i regularne. Zdecydowanie musimy pamiętać, spożywać przynajmniej pięć posiłków dziennie w systematycznym, dzięki czemu nasz organizm zawsze na zapewnione wystarczające ilość składników odżywczych i nie musi troszczyć się o ich magazynowanie, co mogłoby skutkować przyrostem tkanki tłuszczowej. Ponadto osoby po czterdziestym roku życia muszą sobie także zdawać sprawę, iż o tej pory ich odporność nie jest już tak silna, jak dawniej, a w związku z tym teraz należy szczególną wagę przyłożyć do tego, aby nasze posiłki stanowiły źródło wszelkich witamin zapewniających doskonałą odporność oraz wigor. W tym celu warto zaopatrzyć się w takie składniki jak owoce i warzywa, z których można przyrządzić mnóstwo pełnowartościowych posiłków. Warto również pamiętać, aby wystrzegać się czerwonego mięsa, które ma zły wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Zdecydowanie warto zaopatrzyć lodówkę w chude mięso, które jest źródłem energii i jednocześnie nie wzbogaca nas o zbędne kalorie, czy cholesterol.