Sposób odżywiania się mieszkańców okolic Morza Śródziemnego nazywa się też dietą południa. Na podobnych zasadach opracowano dietę północy, kierując się tym, że ludzie żyjący w tamtych rejonach cieszą się zwykle długim zdrowiem i nienaganną sylwetką. Dieta z północy polega w dużym stopniu na stosowaniu zasad prawidłowego żywienia. Zaleca ograniczanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i zastępowanie ich roślinnymi. Dwa lub trzy razy na tydzień można zjadać mięso, najlepiej takie jak dziczyzna albo drób. Podstawa jadłospisu to produktu naturalne bez sztucznych dodatków i bogate w błonnik produkty z pełnego ziarna. Trzeba też pamiętać o spożywaniu owoców i warzyw i ograniczaniu słodyczy oraz alkoholu. W jadłospisie powinno się też uwzględnić owoce morza. Część produktów polecanych w tej diecie może wielu osobom nie przypaść do gustu. Niektóre są też trudniej dostępne albo zbyt drogie, by na stałe wprowadzić je do diety. Jednak pewne elementy diety z północy na pewno są warte uwagi i można je uwzględnić, zmieniając tryb życia na zdrowy.