Jesienią, gdy dni stają się krótsze i chłodniejsze, wiele osób odczuwa wzmożony apetyt. Często rezygnują też z ćwiczeń fizycznych lub choćby spacerów, które tak chętnie podejmowali latem. W takiej sytuacji rośnie prawdopodobieństwo przybrania na wadze. Jednak przestrzeganie zasad zdrowego sposobu odżywiania się może uchronić organizm przed przytyciem. Cztery lub pięć posiłków w równych odstępach czasu to jedna z zasad, o której nie można zapominać jesienią. Mimo że apetyt dopisuje, nie ma potrzeby zwiększania liczby kalorii dostarczanych z pożywieniem. Niezbędne w diecie na jesień są rozgrzewające potrawy i napoje, które mogą stanowić element każdego posiłku. Jako napoje sprawdzą się herbaty z takimi przyprawami jak imbir, kardamon czy goździki i dodatkowo z cytryną lub sokiem z malin. W diecie na jesień dominują dostępne o tej porze roku warzywa i owoce, takie jak śliwki, jabłka, dynia, cukinia czy marchew. Jej częścią są także produkty bogate w witaminy i inne składniki cenne dla zdrowia, w tym kasze i nasiona.